5 juni 2010

Two Door Cinema Club

Rotown Rotterdam
04-06-2010


Al tijden uitverkocht staat Two Door Cinema Club met hun opwekkende klanken op een overvolle, zweterige vrijdagavond in de Rotterdamse poptempel. En voor het eerst, zoals de leadzanger later ook vertederend zal zeggen. Volgens de prestigieuze “Sound Of 2010”-lijst van de BBC vormen ze één van de meest belangwekkende nieuwkomers van dit jaar en ook hun sprankelende debuutalbum Tourist History vol opzwepende, elektronische invloeden belooft een spetterend begin van hun carrière. Aan het enthousiaste publiek te zien, lijken zij bij voorbaat al overtuigd van het succes. En toch is het fijn als de heren dan eindelijk het podium op lopen om te gaan spelen en zich even flink te bewijzen.

Ze beginnen met wat vrolijke, poppy nummers als Hands Off My Cash, Monty en de single Something Good Can Work. En inderdaad, het publiek gaat meteen uit zijn dak. Als de wat meer ruige nummers voorbij komen, vraagt de muziek om beweging en blijft iedereen springen. Toch merk je dat de ‘catchy’ melodieën het beter doen dan de uitgebreide gitaarriffen. Misschien herkenning, misschien ook gewoon waarvoor de band bedoeld is. De mannen worden niet voor niks de ‘jongere broertjes’ van Phoenix genoemd. De Ierse band verzorgde dan ook bij hen het voorprogramma tijdens hun Europese tournee. En niet alleen de catchy electropop hebben de bands gemeen, ook delen ze het Franse Kitsuné label.

Als ze zich na de eerste twee nummers voorstellen met hun Ierse accent ga je hoe dan ook overstag. Het is bijna schattig, zoals ze vertellen dat ze voor het eerst in Rotterdam zijn en hoe geweldig ze het vinden. De lol die zij beleven aan het optreden, komt over op het publiek en dat is precies waarvoor concerten bedoeld zijn. De leadzanger heeft een mooie, zuivere stem die zelfs de hoge tonen met gemak haalt. Net als je denkt dat het saai wordt, knallen ze er weer een lekker deuntje in, waardoor stilstaan toch erg moeilijk blijft. Ze vervolgen met Come Back Home en het aanstekelijke Do You Want It All?, perfecte nummers voor een ongecompliceerd feestje. Al met al een evenwichtige mix van hun nummers en deze komen dan ook allemaal voorbij. Het zijn er tenslotte ook maar tien.

Wel laten ze het publiek al vrij snel in spanning achter. Het was kort. Na zo’n drie kwartier verdwijnen de mannen achter de coulissen en het duurt even voordat ze terugkomen voor de toegift. Dit moet hoe dan ook I Can Talk zijn, want die knaller kunnen ze toch niet overslaan? Maar dan begint een heel ander nummer. Enigszins teleurgesteld met het idee dat dit het was, begint dan toch de u-o-u-u-o. Gelukkig, deze uitsmijter maakt het af en toe vlakke concert meer dan goed. Het publiek blijft tevreden achter, maar met vijftig minuten was de ervaring toch snel voorbij. Iets te snel. De performance was fijn om naar te kijken en het is wel duidelijk dat Two Door Cinema Club indruk heeft gemaakt in Rotterdam. Perfecte muziek als afsluiter voor een zorgeloze zomerdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten