27 februari 2011

Modeselektion

MODESELEKTION
Door Dorothy Vrielink














Het Duitse DJ-duo Modeselektor bestaande uit Gernot Bronsert en Sebastian Szary is een typisch geval van een artiest in ontwikkeling. Ook al bestaat de band al sinds 1996, de mannen blijven vernieuwen, experimenteren en uitbreiden. Zo mocht 5 days off ze twee jaar geleden al ontvangen onder de noemer Moderat, een combinatie van Modeselektor en Apparat en dit jaar zullen zij samen met hun favoriete electro collega’s het festival groots afsluiten als Modeselektion.

Modeselektor, opgericht in Berlijn, staat bekend om hun mix van stijlen: van techno, dance en electro tot hiphop en dubstep. De bandleden leerden elkaar in 1992 kennen toen Szary draaide op zijn eigen illegale underground technofeesten waar Bronsert naar toe kwam. Al snel sloten ze hun krachten ineen en begonnen samen muziek te maken. Daarna is het de heren snel vergaan. In 1999 begonnen ze samen te werken met Pfadfinderei, een Berlijnse VJ en design collectief. Even later ontmoetten ze Ellen Allien, die Modeselektor een contract aanbood bij haar Berlijnse technolabel Bpitch Control. Daar brachten ze enkele singles uit, gevolgd door hun debuutalbum Hello Mom! in 2005 en twee jaar later het vervolg Happy Birthday! met gastoptredens van onder andere Thom Yorke (Radiohead) en Maxïmo Park.

De Berlijnse muzikant Apparat, pseudoniem van Sascha Ring, sloot vervolgens tijdelijk bij het duo aan, waarmee ze onder de naam Moderat in 2009 een gelijknamig album uitbrachten. Apparat, die meer bekend staat om zijn donkere, dromerige ambient klanken, zorgde voor een vernieuwende toevoeging. Dat zorgde tevens voor vele live performances op de grote Europese festivals, waaronder het Nederlandse 5 days off en Lowlands. Mede door de spannende visuals door Pfadfinderei maakte het de energieke show tot een groots succes. Live experimenteren en samenwerken is nou eenmaal hun favoriete bezigheid.

Dit jaar mogen ze het daarom nog groter aanpakken: hun nieuwe project Modeselektion zal de spectaculaire afsluiting verzorgen van 5 days off. Een hele eer om in het rijtje van eerdere afsluiters als Miss Kittin en Groove Armada te staan. En veelzijdig als Modeselektor zelf al is, met Modeselektion verbreden ze letterlijk hun horizon. Zo gaan ze voor dit project de samenwerking aan met wederom Apparat, Hudson Mohawke, Kyle Hall, Siriusmo, Pearson Sound a.k.a. Ramadanman en het Amsterdams DJ collectief Dekmantel. Ook Pfadfinderei is weer van de partij voor een visueel spektakel.

Gepubliceerd in Official 5 days off Programme 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten