23 april 2010

Bruno Dayan

One of the decent series by Bruno Dayan. Strength in simplicity, beautifully simple and with a good dose of light.




Nieuwe clip The xx


De Londense indieband The xx bracht in augustus 2009 hun gelijknamige debuutalbum al uit bij Young Turk Records, maar nu pas is de videoclip bij het nummer Islands gelanceerd. Een nogal donkere setting met een strakke danschoreografie en vooral een duidelijke doorvoering van het logo laat de band zien zoals we hem kennen: vrijwel emotieloos en toch melancholiek. Belangrijk is wel om tot het einde te kijken. Langzaam veranderen de moves namelijk totdat zij een verhaal op zich gaan vormen. Dat zorgt voor een aantal mooie shots waarbij de kruizen vlam vatten. Een knap staaltje filmwerk.

De ongeveer twintigjarige bandleden leerden elkaar kennen op de Elliot School in Londen, waarop bijvoorbeeld ook de artiest Hot Chip zat, en sinds 2005 vormen ze een band. Ze delen een liefde voor donkere 80’s gitaargeluiden en Amerikaanse R&B; nogal uiteenlopende invloeden en dat hoor je terug in de muziek. Die is het best te omschrijven als dreampop, indie, post-punk of shoegaze.

Vorig jaar mei stond The xx al op London Calling in Paradiso, Amsterdam. Toen nog wat onwennig en als vierkoppige band; inmiddels hebben ze een bandlid minder. Hij ‘bezweek’ onder de druk van het intensieve artiestenleven. Maar dat maakt hun succes er niet minder om. De soms wat moeilijk te plaatsen band gaat het na deze ‘ontdekking’ van London Calling voor de wind. Zo staan zij dit jaar onder andere op de festivals Rock Werchter, Pukkelpop en Lowlands.